Dette studie deles lige nu på sociale medier, hvor det antydes at studiet viser at myokardit er en hyppig bivirkning ved COVID-19 vaccination. Det er ikke tilfældet

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ejhf.2978

#covid19dk #dksund

Studiet har ikke kigget på myokardit, men forekomsten af forhøjede troponiner efter vaccination. Troponiner er en blodprøve, der kan indikere hjertesygdomme, men der findes masser af andre grunde til forhøjede troponiner.

I studiet har man kun kigget på Moderna COVID-19 vaccinen, dvs. ikke Pfizer-BioNTech vaccinen som de fleste blev vaccineret med i Danmark. Her fandt man at 2,8% havde forbigående forhøjede troponiner kort efter vaccinationen.

Mekanismen for dette kendes ikke. Det kan fx. være et udtryk for den immunreaktion vaccinen inducerer, men det vides ikke med dette studie. De forhøjede troponiner var forbigående, allerede dagen efter var de normale ved halvdelen. Ingen havde særlige symptomer.

Der var heller ingen der havde EKG forandringer, og ingen der udviklede en egentlig hjertesygdom, herunder myokardit.

Forhøjede troponiner er IKKE det samme som myokardit, der kræves mere for at stille diagnosen. Vi ser hyppigt forhøjede troponiner ifm. mange forskellige tilstande, også tilstande der intet har med hjertet at gøre. Det er også meget hyppigt ifm. COVID-19 infektion.

Denne artikel med et interview med en af forfatterne er fin. Han forklarer fint hvad studiet viser, og at det intet ændrer ved vurderingen af risikoen for komplikationer ved COVID-19 infektion vs. mulige bivirkninger ved COVID-19 vaccination

https://www.unibas.ch/de/Aktuell/News/Uni-Research/Voruebergehende-milde-Herzmuskelzellschaeden-nach-Booster-Impfung.html

Det bør også nævnes, at myokardit er en anerkendt sjælden bivirkning ved COVID-19 vaccination, det er intet nyt. Men flere studier har vist at forekomsten af myokardit er hyppigere ved COVID-19 infektion end vaccination.

Twitter-url:
https://twitter.com/apandersen/status/1685009075795292160?s=20
Bluesky-url:
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Om mig

Yngre læge og kommende geriater fra Region Syddanmark. Følg mig i fediverset ved at følge @andreas@apha.dk.

Socialt medie

Tidslinje

Tags

activitypub (7) akutmedicin (17) bluesky (8) covid19dk (404) danskertrut (54) demens (13) dkfedi (39) dkforsvar (8) dkjul (8) dklæger (81) dkmastodon (108) dkmedier (81) dkpol (400) dksund (330) dktwitter (44) dkøko (19) eupol (56) feditips (10) forsvarsforbeholdet (12) ftvalg22 (12) FV22 (10) geriatri (51) influenza (8) Mastodon (16) mastotips (11) nypåmastodon (20) ok21 (18) ok24 (7) Omicron (10) opråbfraplejehjemmet (7) røgfrifremtid (21) somedk (38) StandWithUkraine (44) stophpv (7) sundpol (305) Threads (16) threadsapp (10) twitterX (8) udogsemedDSB (7) UkraineInvasion (51) Ukrainekrise (20) UkraineRussiaWar (7) wegovy (8) wordpress (23) yngrelæger (6)

Kommentarer

Om siden

Her kan du se en oversigt over alle de indlæg jeg har lavet på sociale medier gennem tiden.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x