Wegovy (som bruges til vægttab) og Ozempic (som bruges til diabetes) indeholder det samme aktive stof

Twitter-url:
https://twitter.com/apandersen/status/1683375010394587138?s=46
Bluesky-url:

Udgivet

af

Subscribe
Notify of
guest

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ved det, men det ændrer ikke problemstillingen, som den er formuleret i det første tweet. 

Det antydes at Ozempic uskrives til vægttab, men diabetikere må gå uden at kunne få deres medicin.

Det er jo moralsk forkert!

Jeg tror at pointen er at når der så er mangel på Ozempic men ikke Wegovy (hvor Novo vist udvider til nye markeder) kunne Novo Nordisk prioritere produktionen af Ozempic i stedet, så det sikres. Det er mere kompliceret end som så med produktion, men tænker det er pointen

Jeg ved ikke om Ozempic også udskrives til vægttab, det har jeg ikke set dokumentation for. I såkaldt er det offlabel og uden tilskud, så det bliver ikke billigere for patienterne (prisen er vist den samme per mg aktivt stof)

Ah, der ryger vi nok ind i min personlige kæphest om at der ikke bør være patent på lægemidler.

For selv om det måtte være usympatisk, bør man ikke være overrasket over, at Novo prøver at profitmaksimere deres produktion og valg af lægemiddel.

Nej det er ingen overraskelse at Novo Nordisk gerne vil tjene penge, det er faktisk helt forventeligt. Jeg er nok ikke helt enig i at det betyder der ikke skal være patenter, fordi det er også vigtig ift udvikling af ny medicin. Men regulering og åbenhed er vigtigt

Derudover tager det relativt lang tid at rette op på en supply situation der er kørt i underskud.

Den her tråd viser hvor lidt forståelse folk har for kompleksiteten i produktion af lægemidler.

De fleste tror sikkert at produkt produceret i går kan sendes ud til patienterne I morgen

Enig, men samtidig vil Novo nok gerne erobre markedsandele hurtigt på et marked hvor der kommer en del konkurrence de næste år. Det taler for at sikre levering af Wegovy

De her produkter er prissat ens netop af den årsag at NN ikke har til hensigt at favorisere den ene patientgruppe fremfor den anden, men de kan jo ikke forhindre hvis demand overstiger forecast – en batch kan have en gennemløbstid på 60-180 dage fra produktionsdato, alt efter om der er problemer undervejs – og det her er eksklusiv hvad grossister efterfølgende bruger af tid på at levere produktet til udleveringsstederne.

… plus, man kan ikke bare øge produktionen fra den ene dag (eller måned) til den anden. At det så bør undersøges om dosisstr. og produkter skal prioriteres anderledes, til fordel for diabetikere, kan vel diskuteres

Det tror jeg sådan set også de gør.
Det har højt fokus internt i NN fordi man er bevidst om at diabetikere har et større behov (næsten livsvigtigt, bevares man kan skifte medicin i nødsituation) for deres medicin end folk der skal bruge det til vægttab.

Det vil betyde, at enten er efterspørgslen for Ozempic til diabetikere undervurderet – hvad blev der af insulin? – eller også udstedes Ozempic til andre end diabetikere.

Anyways, der er tydeligvis en ubalance. Jeg vil bare gerne vide hvad den ubalance skyldes.

Jeg skal ikke kloge mig på hvad der er årsagen, men antallet af type 2 diabetikere er nogenlunde konstant (ikke voldsomt stigende), så hvis balancen har rykket sig i udtalt grad kan man kun spekulere i hvad der kan have skubbet til balancen.

Der er jo en årsag til at tilskudsrådet kigger ind i at fjerne det generelle tilskud til GLP-1 midlerne – og det skyldes jo nok at det bruges til nogle der jf vejledningen ikke umiddelbart er berettiget til det.

Jeg antager at insulin stadig (kan) bruges, så jeg vil antage at Ozempic er blevet mere populært blandt diabetikere, grundet de andre positive effekter semaglutid (foreløbigt) har.

Man bruger som udgangspunkt ikke insulin til type 2 diabetikere så længe det kan undgås.
Ozempic indeholder en GLP-1 analog, som udøver nogle helt andre virkninger end insulin.
En type 1 diabetiker kan fx ikke erstatte insulin med ozempic.

De her tweets udstiller manglende kendskab til produktionssetup.

Ja, det er samme aktive indholdsstof, men som produkt er wegovy og ozempic ikke ens 1:1 og har derfor hver deres supply setup.

Jeg er ked af at sige det, men @sydfyn tweet udviser ignorance.

Plus at pt. ofte har både diabetes og behov for vægttab og her er GLP1 analogerne formentlig foretrukket for mange, sammenlignet med de andre muligheder for behandling af T2DM

Insulin er ikke førstevalg til behandling af type 2 diabetes. Der er andre ligeværdige alternativer, men GLP1-analogernes potentiale ift. samtidig vægttab spiller uden tvivl også en rolle ift. hvad lægerne ordinerer

Ja det her er jo meget mere kompleks. Men selvfølgelig noget der skal fokus på hvis det er endt i en situation hvor Wegovy kan leveres, men Ozempic kan ikke

Om mig

Yngre læge og kommende geriater fra Region Syddanmark. Følg mig i fediverset ved at følge @andreas@apha.dk.

Socialt medie

Tidslinje

Tags

activitypub (7) akutmedicin (17) bluesky (8) covid19dk (404) danskertrut (54) demens (13) dkfedi (39) dkforsvar (8) dkjul (8) dklæger (81) dkmastodon (108) dkmedier (81) dkpol (400) dksund (330) dktwitter (44) dkøko (19) eupol (56) feditips (10) forsvarsforbeholdet (12) ftvalg22 (12) FV22 (10) geriatri (51) influenza (8) Mastodon (16) mastotips (11) nypåmastodon (20) ok21 (18) ok24 (7) Omicron (10) opråbfraplejehjemmet (7) røgfrifremtid (21) somedk (38) StandWithUkraine (44) stophpv (7) sundpol (305) Threads (16) threadsapp (10) twitterX (8) udogsemedDSB (7) UkraineInvasion (51) Ukrainekrise (20) UkraineRussiaWar (7) wegovy (8) wordpress (23) yngrelæger (6)

Kommentarer

Om siden

Her kan du se en oversigt over alle de indlæg jeg har lavet på sociale medier gennem tiden.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x