Supergod artikel der gennemgår overdiagnostik og hvorfor der også kan skade at lave for mange undersøgelser https://www.nrk.no/rogaland/xl/de-unodvendige-undersokelsene-1.16463069 #dksund #sundpol

Twitter-url:
https://twitter.com/apandersen/status/1678957160477212675?s=46
Bluesky-url:
Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Læg mærke til at 0,5% af (fast?-)lægerne henviste til 10% af MR-undersøgelser af knæ, hoved og ryg.
Gad vide om @regionerne
analyserer tilsvarende forhold #dksund #sundpol

Savner kommercielle løsninger hvor du kan få hvad du vil have af f.eks. blodprøver og billeddiagnostik :)Fatter ikke at man ikke bare kan kæbe blodprøver igennem egen læge Fortolkning af blodprøverne klarer den patientgruppe selv!

Der findes masser af eksempler på at du kan købe ydelser i det private. Men gennem egen læge går ikke, fordi det tager af regionens kapacitet som i forvejen er knappe og skal bruges til offentlige ydelser. Og så kan en læge ikke overlade ansvaret for fortolkning til pt.

Nej, der findes ikke masser af eksempler på det i Danmark! Hvor mener du jeg kan gå ind og købe en blodprøve efter eget valg?
Jeg har set nogle grådiger læger sælge “pakkeløsninger” fra ca. 20.000,- kr. Kan ikke finde ét sted hvor jeg kan vælge analyser selv 🙂 #dkpol

Er det kun for honorar eller også for analyser? Enkelte analyser af forskellig slags vil også være omkostningstungt, når de ikke køres så tit. Under alle omstændigheder bør den slags være privat, ikke offentligt

Derfor går jeg ind for mere privatisering i sundhedssektoren 🙂 Hellere i går end i morgen! #dkpol 
De fleste prøver er std. og meget billige – jeg vil bare havde dem hyppigere end min (gode) læge MÅ give mig dem 🙂

Hvordan skulle privatisering kunne løse det problem, andet end at du vil have en del af den kapacitet der i dag anvendes til blodprøver vurderer lægefaglig indiceret? Der skulle ikke være nogen hindring i at åbne privat lab, men du skal selvfølgelig betale hvad det koster

At tage blodprøven og få std analyser koster ikke meget i USA
Som sagt har jeg ikke brug for en læge i fortolkningen af de prøver det drejer sig om i mit tilfælde 🙂

Men hvad er så det der hindrer privat lab i DK? Ikke umiddelbart at det offentlige har deres lab, så privatisering løser ikke det problem. Lægen er som udgangspunkt ikke kun relevant ved fortolkningen, men fx. også ansvaret. Det løser de nok i USA ved at sagsøge labfirmaet

Laboratorierne – de eksisterende – ska priv. og ha tilladelse t at sælge alt d de v t hvem de v 🙂
Din snak om ansvar r som sagt irrelevant – prøverne r ofte evalueret af egen læge ca. årligt igennem en del år og blir d stadigt Jeg v bare have flere data v ændringer i livsstil

Det mener jeg faktisk ikke er irrelevant. Hvis en prøve viser et resultat der skal handles på, som fx en lav saltværdi der dækker over en cancer, kan personen ikke alene være ansvaret. I USA ville lab formentlig blive sagsøgt for forsinket opdaget cancer

Du har helt ret i øvrigt! Det vil KUN bidrage til overdiagnostik. Det er slemt nok at læger kan bestille blodprøver 😉 for vi overbestiller også ALT for meget (ingen har brug for årlige D-vitaminscreeninger)

Hvor mange patienter har du bragt i remission for diabetes2 eller metabolsk syndrom? 
Vi skal af med det monopol I læger har nu – en model hvor sundhedskortet giver frit valg blandt alle praktiserende læger fra dag til dag er målet @larsloekke

Et sted mellem 82 og 98 🤷‍♂️. Det kan man jo fint argumentere for, så er det bare helt slut med et sundhedsvæsen for alle, fordi det vil blive så ekstremt dyrt at der vil skulle være selvbetaling for stort set alt 🤷‍♂️

Lyt til @lowcarbGP og læs hans dokumentation udgivet som case studies – gør det samme og spar skattekroner mens du bringer sundhed frem for symptomlindring 🙂 
Det kan ikke blive dyrere at jeg kan vælge frit – men det vil styrke kvaliteten i almen praksis 👍

Det kan SAGTENS blive dyrere! Vi har ikke et problem (generelt, måske på enkeltområder) med underdiagnostik i Danmark, vi har et problem med OVERdiagnostik og det vil friere adgang til div blodprøver og billeddiagnostik kun gøre værre, uden at bidrage sikkert til øget sundhed!

I bliver alligevel snart løbet over ende af AI og telemedicin – tag og se på patienterne som forbrugere af sundhed i stedet for at hænge fast i symptombehandling og overmedicinering 🙂 
Mere liberalisering af sundhedssektoren @larsloekke – tak!

Du skriver ekstremt nedladende, som om jeg er betalt af “Big pharma” og kun ønsker at hælde medicin i mine patienter når sandheden er at jeg forsøger alt hvad jeg kan at undgå det. Jeg tror jeg forstår hvorfor nogle ikke vil skrive med dig 🤷‍♂️

Enig. Man kan så godt argumentere for at man selv skal kunne betale for hvad som helst, men det vil smadre vores offentlige sygehusvæsen OG det vil helt sikkert ikke give mere sundhed!

Hvis det nogensinde kommer dertil at man skal kunne betale for hvad som helst, kan det ikke være en offentlig/regional opgave at have et system eller kapacitet til dette. Det må være i privat regi og naturligvis med den nødvendige regulering

Jeg undrer mig over hvad en diskussion om overdiagnostik og blodprøver har med en helt anden diskussion om type 2 diabetes og metabolisk syndrom at gøre

Problemet, som du selv belyser, er at der jo vil blive fundet alt muligt af varierende relevans, og det vil være det offentlige der skal finde ud af om det er noget, og evt. behandle det. Det er døden for det offentlige imo

Ja det vil kræve en markant egenbetaling for dem der vil købe disse ydelser, evt. en forsikring i tilfælde af at der findes noget det offentlige skal ind over

Om mig

Yngre læge og kommende geriater fra Region Syddanmark. Følg mig i fediverset ved at følge @andreas@apha.dk.

Socialt medie

Tidslinje

Tags

activitypub (7) akutmedicin (17) bluesky (8) covid19dk (404) danskertrut (54) demens (13) dkfedi (39) dkforsvar (8) dkjul (8) dklæger (81) dkmastodon (108) dkmedier (81) dkpol (400) dksund (330) dktwitter (44) dkøko (19) eupol (56) feditips (10) forsvarsforbeholdet (12) ftvalg22 (12) FV22 (10) geriatri (51) influenza (8) Mastodon (16) mastotips (11) nypåmastodon (20) ok21 (18) ok24 (7) Omicron (10) opråbfraplejehjemmet (7) røgfrifremtid (21) somedk (38) StandWithUkraine (44) stophpv (7) sundpol (305) Threads (16) threadsapp (10) twitterX (8) udogsemedDSB (7) UkraineInvasion (51) Ukrainekrise (20) UkraineRussiaWar (7) wegovy (8) wordpress (23) yngrelæger (6)

Kommentarer

  1. Avatar photo

Om siden

Her kan du se en oversigt over alle de indlæg jeg har lavet på sociale medier gennem tiden.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x